/  Događaji   /  Vlada povećala upisne kvote redovnih studenata na Odsjeku za matematiku – na smjeru Teorijske kompjuterske nauke

Vlada povećala upisne kvote redovnih studenata na Odsjeku za matematiku – na smjeru Teorijske kompjuterske nauke

Danas su na sjednici Vlade povećane upisne kvote redovnih studenata na Odsjeku za matematiku – na smjeru Teorijske kompjuterske nauke Prirodno – matematičkog fakulteta i Odsjeku za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta i UNSA.
Ranije je bilo predviđeno po 30 redovnih studenata na oba ova odsjeka, te 80 samofinansirajućih studenata na ETF-u i 30 na PMF-u.

Obzirom da je izražena neravnoteža u ponudi i potražnji ovih kadrova na tržištu rada u oblasti IT industrije i da je Vlada Kantona Sarajevo opredjeljena za povećanje broja studenata na IT studijskim programima i omogućavanju svim zainteresovanim studentima za ove programe mogućnost besplatnog studija, ministrica Aleksandra Nikolić i ministar Adnan Delic su danas na Vladi tražili povećanje kvota za upise na ove odsjeke.

“Raduje me što je Vlada prihvatila našu inicijativu i povećala kvote za 250 novoupisanih redovnih studenata na ova dva odsjeka, od čega 100 studenata na PMF-u i 150 na ETF-u. Ovo je prvi korak i svakako i dalje radimo na pronalaženju najboljeg modela kojim ćemo odgovoriti potrebama tržišta u oblasti najbrže rastuće industrije na području Kantona. Sretan sam što sada ne 60, nego 250 naših mladih ima pravo na besplatno studiranje na ova dva odsjeka i vjerujem da ćemo imati sjajnu generaciju novih mladih IT stručnjaka”, kazao je ministar Delić.

Iz Vlade Kantona Sarajevo