/  Događaji   /  Naučno-popularni skup Volim matematiku 2024

Naučno-popularni skup Volim matematiku 2024

Uoči Međunarodnog dana matematike koji se obilježava 14. marta, Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su organizirali naučno-popularni skup Volim matematiku. Ove godine skup je održan 4. i 5. marta u prelijepom ambijentu Dječije kuće na Grbavici. Cilj ovog skupa, kao i cilj obilježavanja Međunarodnog dana matematike je predstaviti značaj i ljepotu matematike, široj društvenoj zajednici predstaviti primjene matematike, njenu zanimljivu i kompleksnu historiju, te naglasiti dvosmjernu vezu matematike i razvoja društva. Naime, u razvijenim društvima se, pored ostalih nauka, razvija i matematika, ali vrijedi i obratno: razvoj matematike je preduslov za razvoj društva.

Drugu godinu zaredom, skup Volim matematiku u dva dana održavanja okuplja učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore Univerziteta u Sarajevu, kao i sve ostale zaljubljenike u matematiku. Ove godine skup je okupio preko 400 učesnika, a većinu su činili učenici osnovnih i srednjih škola. Učenici razredne nastave imali su priliku naučiti praviti origami i poliedre i učiti o vezi matematike i origamija. U skladu sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana matematike, Playing with Math, i stariji učenici osnovne škole su prisustvovali radionicama na temu matematike i igre: kako praviti origamije, magične kvadrate, crtati pomoću koordinatnog sistema te slagati Stomachion – geometrijske puzle. Učenici srednjih škola i studenti su prisustvovali veoma zanimljivim, interaktivnim predavanjima stručnjaka iz prakse (Ajdin Hrelja, Solutions Architect iz Symphonyja i Kemal Altwlkany iz InfoBipa) na kojima su se upoznali sa primjenom matematike u praksi. Nastavnici osnovnih i srednjih škola su uzeli učešće u radionici na temu Formativnog praćenja u nastavi matematike.

Pored radionica prilagođenih različitim uzrastima i interesima, učesnici su imali priliku čuti preko 80 trominutnih izlaganja koje su spremili učenici, nastavnici, studenti i univerzitetski profesori. Teme izlaganja su bile raznovrsne: od primjene matematike u ekonomiji i štednji, preko Fibonaccijevih brojeva u muzici do raznih ličnosti iz historije koji su oblikovali matematiku kakvu danas znamo (Arhimed, Pitagora, Ramanujan, Maryam Mirzakhani, Mahmut Bajraktarević,…). U toku oba dana trajanja skupa stalno je bila postavljena izložba eksponata: 12 novih i 10 od prošle godine, koji vizuelno prikazuju mnoge, inače apstraktne, pojmove iz matematike: homotetija, odnos centralnog i periferijskog ugla kruga, teorem o tangentnom odsječku, Talesov teorem, uglovi na transverzali,…

Značajna zainteresiranost i brzo popunjavanje prijava, uz potrebu za dodatnim kapacitetima, jasno pokazuju nužnost održavanja ovakvih skupova. Osim toga, ističe se važnost prepoznavanja matematike od strane obrazovnih institucija i poslovnog sektora, posebno kroz projekte koji promoviraju njezinu popularnost. Stoga ovim putem organizatori skupa još jednom izražavaju svoju zahvalnost svima onima koji su podržali projekt: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitetski tele-informatički centar, Međunarodni centar za djecu i omladinu i općina Novo Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te partnerima projekta: Logosoft, BH Pošta, Symphony, ORKA, InfoStudio, Raiffeisen bank, Slatko i slano, Svjetlostkomerc, Oaza, Klika.

https://volimmatematiku.unsa.ba