Stručni seminar iz modernih IT tehnologija

Realizator seminara: Demir Selmanović

Seminar će se održavati na Odsjeku za matematiku po dva časa sedmično tokom akademske 2016./2017. godine. Na seminar se mogu prijaviti studenti koju su položili Uvod u programiranje i Objektno-orjentirano programiranje. Na ovom seminaru studenti će dobiti konkretno iskustvo u kreiranju moderne web aplikacije bazirane na NodeJS, PostrgeQSL i AngularJS platformama. Studenti će imati priliku da kreiraju web verziju aplikacije "Pokemon Go", koja će uključivati rad sa mapama, bazama podataka, geografskim tipovima podataka, kreiranjem odvojenog API nivoa i sl. (PDF)

Demir Selmanović je developer i project manager sa preko 15 godina profesionalnog iskustva u razvoju software-a. Trenutno je zaposlen u kompaniji Toptal iz San Francisca gdje radi kao glavni tehnički urednik i vodi tim koji sarađuje sa preko 3000 najboljih programera iz cijelog svijeta na kreiranju tehničkih i edukativnih materijala. Prije angažmana u Toptal-u vodio je razvojni tim u sarajevskoj firmi DevLogic/Symphony. Čest je predavać na regionalnim IT konferencijama kao sto su SHIFT i WebCamp.

Galerija slika. Posjeta učesnika seminara IT firmama

Zašto studirati na Odsjeku za matematiku?


Ukoliko imate nedoumice i u dilemi ste šta upisati, znajte da ste na pravom mjestu. Studij matematike i teorijskih kompjuterskih nauka na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je definitivno pravi izbor. Matematika kao naučna disciplina djeluje fascinirajuće i nalazi se na vrhu piramide znanja. Predstavlja skup ideja koje su i same za sebe lijepe i dovoljne da zaokupe ljudsku pažnju. Bez matematike skoro da i nije moguće zamisliti ni jednu ozbiljnu naučnu disciplinu.

Svi studenti koji su završili studij matematike ili kompjuterskih nauka su zaposleni školama te raznim kompanijama i institucijama, a neki i na poznatim univerzitetima širom svijeta.