Programerski klub PMF-a

Koordinator kluba: Meliha Kurtagić

Da su naši studenti zaista vrijedni, između ostalog svjedoči i Programerski klub PMF-a, koji je počeo sa radom 21.7.2016. godine. Njegovo osnivanje ideja je doc. dr. Elmedina Selmanovića i prof. dr. Esmira Pilava, koju su realizovali zajedno sa studentima druge i treće godine (smjer Teorijska kompjuterska nauka): Muhamed Ahmatović, Ognjen Bostjančić, Meliha Kurtagić, Nudžejma Imamović, Lejla Bakija, Edin Terzić, Aiša Gadžo, Ena Ahmetbegović i Belmin Korjenić.

Želja za povezivanjem studenata koje zanimaju kompjuterske nauke, učenjem novih stvari i radom na novim projektima (koji će sigurno biti jako korisni našim studentima i učiniti ih nakon završetka studija konkurentnijim na tržištu rada) samo su neki od razloga postojanja ovog kluba.

Ono što je bitno napomenuti jeste da studenti imaju potpunu podršku Odsjeka za matematiku, kao i Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, koji su i obezbijedili svu opremu sa kojom se radi: LEGO Mindstorms EV3, AR Drone 2.0 Elite Edition, HTC Vive, te Raspberry Pi. Također, u planu je i nabavka nove opreme.

Galerija slika. Programerski klub PMF-a

 

Posljednji projekat u sklopu Kluba, čiji je osnovni cilj bio upoznati se sa programskim jezikom Java-om, rađen je sa Lego Mindstorms EV3 robotom. Naime, napravljena je aplikacija za upravljanje kretanjem robota i očitavanje boja na koje on nailazi - pomoću njegovog senzora za boje (color sensor). Projekat su krajem prošlog semestra uspješno realizovali Edin Terzić, Muhamed Ahmatović i Meliha Kurtagić.

Sve studente koji bi željeli nešto novo naučiti, a pritom se i zabaviti pozvani su da se priključe našem Klubu

 

Zašto studirati matematiku?


Matematika kao naučna discipina djeluje fascinirajuće i nalazi se na vrhu piramide znanja. Predstavlja skup ideja koje su i same za sebe lijepe i dovoljne da zaokupe ljudsku pažnju. Bez matematike skoro da i nije moguće zamisliti ni jednu ozbiljnu naučnu disciplinu.

Matematika zauzima veoma važno mjesto u savremenoj nauci gdje se često veoma složeni i teški problemi rješavaju svođenjem na matematičke izraze, formule i jednačine čijim rješavanjem se dolazi do rješenja.

Mogućnosti zaposlenja za svršene studente Odsjeka za matematiku su brojne, tako da gotovo svi studenti odmah po završetku studija brzo nalaze zaposlenje. Najboljim studentima se nudi mogućnost zaposlenja na Fakultetu. Studenti nastavnog smjera veoma lako pronalaze zaposlenje kao nastavnici ili profesori matematike i/ili informatike u osnovnim i srednjim školama, a studentima ostalih smjerova nudi se veliki broj mogućih mjesta gdje mogu naći zaposlenje izvan prosvjete, među kojima su: banke, softwareske kuće.

Možda, uz značaj matematike i informatike, o kojima je do sada bilo riječi postoji samo još jedan, ne manje važan razlog, zašto studirati matematiku: Matematičari i informatičari su rijetki stručnjaci koji i danas bez problema nalaze posao.