Odsjek za matematiku dobio savremenu laboratoriju za kompjuterske nauke

Jučer je Bit Alijansa ustupila Odsjeku za matematiku Priorodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu na korištenje 20 Apple Mac Mini računara sa monitorima, čime je svečano otvorena Bit Alliance Lab učionica na ovom fakultetu.

Učionica će se koristiti za redovnu nastavu, škole programiranja i ”BITA4students” predavanja za studente koje će održavati IT stručnjaci iz članica Bit Alijanse.

 Tokom ljeta 2017. godine više od 130 polaznika je pohađalo školu programiranja Bit Alijanse «CoderDojo» uz mentorstvo studenata Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te je otvaranje savremene učionice nastavak uspješne saradnje između Bit Alijanse i ovog fakulteta. Podsjećamo da je Bit Alijansa najveća krovna organizacije bh. softverske industrije, koja okuplja preko 20 najvećih softverskih kompanija iz cijele BiH.  

Galerija slika - Bit Alliance Lab

Zašto studirati matematiku?


Matematika kao naučna discipina djeluje fascinirajuće i nalazi se na vrhu piramide znanja. Predstavlja skup ideja koje su i same za sebe lijepe i dovoljne da zaokupe ljudsku pažnju. Bez matematike skoro da i nije moguće zamisliti ni jednu ozbiljnu naučnu disciplinu.

Matematika zauzima veoma važno mjesto u savremenoj nauci gdje se često veoma složeni i teški problemi rješavaju svođenjem na matematičke izraze, formule i jednačine čijim rješavanjem se dolazi do rješenja.

Mogućnosti zaposlenja za svršene studente Odsjeka za matematiku su brojne, tako da gotovo svi studenti odmah po završetku studija brzo nalaze zaposlenje. Najboljim studentima se nudi mogućnost zaposlenja na Fakultetu. Studenti nastavnog smjera veoma lako pronalaze zaposlenje kao nastavnici ili profesori matematike i/ili informatike u osnovnim i srednjim školama, a studentima ostalih smjerova nudi se veliki broj mogućih mjesta gdje mogu naći zaposlenje izvan prosvjete, među kojima su: banke, softwareske kuće.

Možda, uz značaj matematike i informatike, o kojima je do sada bilo riječi postoji samo još jedan, ne manje važan razlog, zašto studirati matematiku: Matematičari i informatičari su rijetki stručnjaci koji i danas bez problema nalaze posao.